Bel ve Boyun Fıtıkları

Bel ve Boyun Fıtıkları

---

Sağlıklı bir omurga, genel sağlığınızı desteklemenin ve yaşam kalitenizi arttırmanın temelinde yer alır. Omurga problemleri, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir ve ağrı, hareket kısıtlamaları ve fonksiyonel zorluklarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu problemler uzun vadede günlük yaşamınızı etkileyerek iş gücü kaybına ve verimliliğinizin büyük oranda azalmasına sebebiyet verebilmektedir.

 

Fıtık, omurlar arasındaki disklerin zorlanma, hareketsiz yaşam, stres, sağlıksız beslenme gibi birçok faktöre bağlı olarak omurga disklerinin dışarı doğru taşması durumudur. Bu taşma, sinirlere baskı yaparak nöropatik ağrılar ve parmaklara kadar uzanan uyuşmalar gibi omurga sağlığınızı negatif etkileyen semptomlara neden olabilir. En sık olarak bel ve boyun bölgelerinde görülür.

 

Bel ve boyun fıtıkları büyük çoğunlukla cerrahi müdahale gerektirmeyen (kayropraktik, manuel terapi, fizik tedavi, egzersiz gibi) yöntemlerle tedavi edilir ve bu tedaviler %97 oranında başarılı sonuçlar verir. İleri seviyede kuvvet kaybı, hissizlik ve idrar kaçırma durumunda (%1) cerrahi tedavi gerekebilmektedir. Kayropraktik tedavi, bel ve boyun fıtığı vakalarında uygulanan bir yöntemdir.

 

Tedavi süreci, omurganın detaylı bir değerlendirmesini içerir ve hareket kısıtlılığı olan omurgalar tespit edilir. Bu tedavi sürecinde, belirlenen omurgalara kayropraktik spinal manipülasyon (adjustment) uygulanır. Uygulanan tedavi, kişiye özgü farklılıklar gösterebilir ve genellikle yumuşak doku, omurga ve sinir mobilizasyonu, traksiyon gibi diğer tedavilerle desteklenir. Egzersizler de tedavi sürecinde büyük önem taşır. Egzersizler ve tedavi süreci mutlaka eş zamanlı olarak yürütülmelidir.

 

Bel fıtığı tedavi sürecinde ağrı ve uyuşmalarda azalma süreci, fıtığın boyutuna, doku hassasiyetine ve diğer etkileyen faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genellikle ağrılar başlangıçta azalırken, sinir iyileşmesine bağlı olarak uyuşmaların azalması daha uzun bir süreç gerektirebilir. Tedavi süreci: Tedavi süreçleri fıtığın büyüklüğü, yaş, ne kadar süredir olduğu, yaşam tarzı, beslenme ve uyku düzeni gibi birçok farklı faktörden etkilenir. Yapılan değerlendirmeler sonrasında uygun tedavi yöntemi belirlenerek tedavi süreci özenle yürütülür. Tedavi sıklığı haftada 1-3 şeklinde başlar, sonraki süreçte iyileşme sürecine bağlı olarak şekillenir.

DİĞER YAZILARIMIZ

Kas ve Eklem Ağrıları

Kas ve Eklem Ağrıları

Kas ve eklem ağrıları, birçok faktörün etkileşimi sonucunda ortaya çıkabilen r



Baş Ağrıları

Baş Ağrıları

Baş ağrıları, toplumun büyük bir kısmını etkileyen ve şiddetli olması durumunda yaşam k



Duruş Bozukluğu

Duruş Bozukluğu

Duruş bozukluğu, vücut duruşunun ve kavislerinin normal seviyelerden farklılaşmasıyla karakteriz



Çene Rahatsızlıkları

Çene Rahatsızlıkları

Çene rahatsızlıkları, çene eklemi ve çevresindeki yapılarla ilgili sorunlardır ve